Այսօր Իրանում Նոր Տարուայ առաջին օրն է։
Պարսիկները Նոր Տարին եւ գարնանամուտը նշում են Մարտի 21-ին։
Իրանական Նոր Տարուայ սեղանը կոչւում է "Եօթ Ս"։
Աւանդութեան համաձայն Նոր Տարուայ սեղանին պիտի դրուեն Ս տառով սկսուող եօթ ուտեստներ, ինչպէս օրինակ խնձոր, որ պարսկերէնում կոչւում է "սիբ" եւ սկսւում է ս-ով կամ քացախ, որ պարսկերէնում կոչւում է "սեռքէ" եւ սկսւում է ս-ով եւ այլն։
Իրանական Նոր Տարուայ ամենահաճելի բանը աշակարտների, ուսանողների, պաշտօնեաների եւ հասարակութեան շատ ու շատ խմբերի համար այն է, որ թէեւ պաշտօնապէս հաստատութիւններն արձակ են չորս-հինգ օր, բայց իրականում արձակուրդը տեւում է 15 օր։ Պատկերացնում էք, օրինակ, աշակերտ լինէք ու մէկ էլ 15 օր արձակուրդ։
Իրանում Մարտի 21-ից՝ այսինքն Նոր Տարուանից, սկսում է նաեւ Գարունը։ Գարնանամուտի առումով էլ ճիշտը հէնց սա է։ Այսօր ցերեկն ու գիշերը հաւասարւում են։ Յետոյ քիչ-քիչ ցերեկն սկսում է երկարել ու օդն էլ սկսում է իրօք գարնանային դառնալ։ Ասում եմ իրօք, որովհետեւ ընդամէնը մի երկու օր առաջ էր, որ Երեւանում ձիւն էր գալիս։ Այդ օրն յիշեցի "Գարուն ա, ձուն ա արել..."
Առիթն օգտագործելով Իրանի ժողովրդին շնորհաւորում եմ Նոր Տարին։
Թող այն Հայ-Իրանական յարաբերութիւնների խորացման առումով արգասաբեր տարի լինի։
Լաւ մնացէք։
No comments:
Post a Comment